Vinksnavel buulbuul

Vinksnavelbuulbuul, Gekraagde vinkbuulbuul -Spizixos semitorques - Collared Finchbill - Halsbandbülbül

Spizixos semitorques

Fokresultaat:


Ik heb in maart 2008 een koppel kunnen samenstellen en hoop hier komend jaar mee te fokken.
Helaas is in april de pop overleden.
Juli 2008: Ik heb weer een pop kunnen vinden! Maar ik had me vergist! De andere Vinksnavel is ook een pop, nu heb ik er twee!
Ook één van deze poppen is overleden.
In oktober 2008 een nieuwe vogel gekocht, het zou een man zijn. Bleek na DNA analyse toch een pop te zijn. Deze pop weer verkocht aan Walter Jähne, hij had namelijk een man.
Zijn man is overleden in november. Dus nu had hj weer een pop over. Walter heeft zijn pop met een andere Duitser geruild voor een man en nu op 3 januari 2009 heb ik deze man teruggekocht en heb ik weer een koppel!
Maart 2009: Ik heb weer pech de net gekochte man is overleden, waarschijnlijk toch een oude man geweest. Op hemelvaartsdag ga ik een man ophalen bij Rainer, een Duitse vriend, een leen man dus!
Mei 2009: Ook deze man was al oud en heeft het niet lang volgehouden!
Oktober 2009: Ik heb nu een jonge man van 2009, dus volgend seizoen moet het toch haast gaan lukken!
11 april 2010: De eerste eieren van de Vinksnavels. Jammer genoeg onbevrucht!
1 mei 2010: Weer drie eieren, maar weer onbevrucht.
Oktober 2010: De man is weer overleden, maar wel nadat hij bij nest 5 de eieren nog bevrucht had. Dit jaar mijn eerste jong gefokt!
Ik heb het koppel weer compleet!
5 april 2011: De eerste 3 eieren van 2011! Maar jammer genoeg onbevrucht!
26 april 2011: Weer 2 eieren gelegd. Maar die zijn weer spoorloos verdwenen!
14 mei 2011: Ze hebben weer 3 eieren!
30 mei 2011: De eieren van de Vinksnavels zijn weer onbevrucht!
9 juni 2011: Ze zit weer op het nest!
15 juni 2011: De eieren zijn weer verdwenen!
24 juni 2011: Nu heeft ze weer 3 eieren.
18 augustus 2011: Het klikt niet tussen de man en pop. Ze hebben weer een ronde eieren gehad, maar weer niet bevrucht. Maar eens kijken of iemand wil ruilen. De man is van 2009 dus echt niet te oud.
28 augustus 2011: De Vinksnavelbuulbuuls zitten weer op 3 eieren te broeden. zou het dan toch nog lukken dit jaar?
4 september 2011: Het is weer niets geworden.
11 september 2011: De Vinksnavelbuulbuuls proberen het nog een keer met 3 eieren.
29 oktober 2011: Ik heb mijn man geruild voor een andere man, ze klikken goed met elkaar, dus goede hoop voor volgend jaar.
5 februari 2012: Deze prachtige dag begon met de vervelende ontdekking, dat de Vinksnavel buulbuul man de winterse kou niet heeft overleefd. Op zoek naar een nieuwe man of de pop verkopen? Ik weet het nog niet.
25 februari 2012: Ik heb een man gekocht en toen het koppel verkocht aan een kennis die al een paar jaar om Vinksnavels gevraagd had!
2 maart 2012: De koop is niet doorgegaan, aangezien de pop overleden blijkt te zijn en niet de man! Niet goed opgelet dus. Nu heb ik 2 mannen, dus op zoek naar een pop of beide mannen verkopen.
Alle Vinksnavelbuulbuuls verkocht!

Spizixos semitorques

Fokverslag:


FOK MET DE VINKSNAVELBUULBUUL SPIZIXOS SEMITORQUES

De ouders en hun verblijf

Met de vinksnavelbuulbuul wilde ik bewust aan de slag. Ik heb beide vogels gekocht, de pop in 2008 en de man in 2009. Zover mij bekend hadden de vogels niet eerder gebroed. Het koppel kwam bij mij in een half overdekte buitenvlucht met binnenvolière. Deze laatste is 0,8x1,2x0,8 m groot (lxbxh) en de buitenvlucht meet 2x1,2x2 m. In de met struiken beplante buitenvlucht schijnt maar weinig de zon.

Het baltsgedrag

Man en pop zongen hard. Zij richtten zich op en zaten verticaal op stok. De man liet zijn vleugels hierbij hangen.

Het nest en de eieren

Er werd gebroed in een kanarienestkast, 15 cm hoog met een diameter van 15 cm en een open voorzijde. Als nestmateriaal kozen de vogels kokosvezel waarmee het nestje keurig werd afgewerkt. Vanaf 1 juli werd het eerste van in totaal drie eieren gelegd. De eieren werden dag na dag met tussenpozen van 1 dag gelegd. Het waren witte eieren met veel stippen en vlekjes aan de stompe zijde. Ze waren 15x10 mm groot. De vinksnavelbuulbuuls broedden 12 dagen. Het bleek dat 2 eieren bevrucht waren en bijgevolg werden 2 jongen geboren. Helaas stierf 1 jong na 10 dagen. Het zag er prima uit en zodoende blijft het voor mij gissen. Uiteindelijk is het overgebleven jong volwassen geworden.

Het broedproces en de groei van de jongen

Voor agressie naar medebewoners toe was er geen aanleiding, de vogels zaten apart. De pop broedde en nestcontrole werd toegestaan. Dag na dag (zonder tussenpozen) kwamen de jongen uit; ze hadden nog maar weinig dons in de kleur donker grijs. Hun donkere oogjes gingen na 5 dagen open en vanaf dag 6 kwamen de eerste veertjes. De jongen groeiden normaal, (voor mij nogmaals een raadsel het doodgaan van het ene jong) en na 12 dagen verliet het andere het nest. Het kwam niet meer op het nest terug. De jonge vinksnavelbuulbuul leek op zijn ouders, alleen fletser van kleur met een zwarte snavel.

De voeding

Het jong werd goed verzorgd door zijn ouders. Als basisvoedsel werden universeelvoer, vruchtenpaté, meelwormen, fruit en diepvriesinsecten verstrekt. Tijdens de fok werd dit aangevuld met diepvries buffalo’s, witte meelwormen, krekels en zowel levende als diepvries wasmotlarven. Het voedsel verstrekte ik middels meerdere bakken op plusminus 1.20 m.

Tot zover mijn verslag van de geslaagde fok met de vinksnavelbuulbuul.

Door: René Adriaans

Spizixos semitorques
Spizixos semitorques
Spizixos semitorques
Spizixos semitorques
Spizixos semitorques
Spizixos semitorques