Pycnonotus leucotis

Pycnonotus leucotis - Witoorbuulbuul - White-eared Bulbul - Weissohrbülbül

Pycnonotus leucotis

Diversen:

De vogel is 17,5 tot 19 cm lang en weegt 29 tot 35 gram. de vogel heeft een zwarte kop met een witte vlek in de oostreek. De vogel lijkt sterk op de witwangbuulbuul. Hij verschilt daarvan door een kleiner formaat, het ontbreken van een kuif, een kortere dikkere snavel en de vlek op de onderstaartdekveren is helder oranje gekleurd in plaats van geel.

Pycnonotus leucotis

Kijk voor mijn eigen fokverslag bij "Mijn buulbuuls - Witoorbuulbuul".

Fokverslag van Henk van den Berg Urk november 2010.


Op 29 april ontdekte ik dat mijn koppel Witoor buulbuuls op 3 eieren zaten te broeden.Ze hadden een groter slag halfopen nestkastje uit gekozen om te broeden. Ik had hier nog niet op gerekend, omdat ik het koppel net 3 weken in mijn bezit heb.
Ik had ze gekocht bij Filip Meul in Belgie, ongesext, maar ik dacht zeker te weten dat het een koppel was, omdat ze erg close waren, en dit klopte dus, toen ik ze liet seksen bleek het inderdaad een koppel te zijn.
Ik verwacht dat de 3 eieren zo rond 11 mei uit kunnen komen(als ze bevrucht zijn?). 8 mei deed ik nestcontrole en tot mijn verbazing lag er een net uitgekomen jonge witoor buulbuul in het nest. Dus was ik 3 dagen in de war met mijn berekening, dit omdat ik ook de exacte datum niet wist wanneer het eerste ei was gelegt. Op 9 mei lagen er 2 mooie jongen, het derde ei was onbevrucht zo bleek later.
De ouders krijgen meelwormen aan geboden, pinky's, buffelo's, wasmotten,redrunners en krekels en af en toe wat morio's. Ook krijgen ze fruit, o.a appel peer,komkommer,druiven,tofu,vijgen, dit alles snij ik aan kleine stukjes , en ze zijn er gek op. Ik strooi er kolibrie nectar van aves overheen.
Alles verloopt voorspoedig, en de jongen groeien als kool! Op 13 mei heb ik de jongen geringd met 3,5 mm. Op 20 mei zijn beide jongen uit gevlogen, en ze doen het prima.
Het is voor mij de eerste keer dat ik deze vogels kweek, daar ik vorig jaar pas met vruchten/insekteneters begonnen ben en dit jaar voor het eerst echt probeer te kweken met mijn soorten. Dus ben ik best wel trots dat dit gelukt is.

Fokverslag van Remco Beijersbergen van de Witoor Buulbuul.


Eind juni 2006 kon ik nog een koppel Witoorbuulbuul’s op de kop tikken. In eerste instantie had ik twee vogels die niet klikte en heb er één van geruild met wat mij een pop leek. Deze zet was niet geheel verkeerd en het "stel" begon gelijk met de hofmakerij. Er werd druk gefloten door de man en hij maakte allerlei dansjes voor het popje. Deze hofmakerij werd vervolgd tot het maken van een nestje van kokosvezel en schapenwol en een enkel plantenworteltje. Het nestje werd gemaakt in een door mij opgehangen korfje tussen de klimop. Daar je aan de vogels niet goed kunt zien wie nou het mannetje is en wie nou het popje, heb ik de vogels eens goed geobserveerd. Al gauw zag ik een kenmerk op de staart (wit stipje) en dat bleek de pop te zijn. In de literatuur hebben ze het over een donker gele onderkant bij de pop en licht geel bij de man, maar dat was bij mijn vogels niet te zien.
Na een week was het nest klaar en was het eerste ei gelegd. Mooi licht roze gespikkeld en qua grote gelijk aan dat van een Schamalijster. Het popje was wat schuwer dan de man en vloog dan ook regelmatig van het nest als ik te dicht in de buurt kwam. Ik hield de vogels samen met twee Brilvogeltjes en twee Schamalijsters (man en pop – geen koppel) en dat ging goed. Pycnonotus leucotis
Na drie dagen lagen er drie eitjes in het nest en begon de pop met broeden. Na twaalf dagen lag ’s-morgens het eerste eierdopje op de grond en kon ik een jong zien liggen in het nest. Ik hield de man Schama wel in de gaten, want die loerde naar het nestje. Er gebeurde gelukkig niets en na een dag waren alle drie de eitjes uit. Het voeren werd hoofdzakelijk gedaan met wasmotlarven en witte meelwormen. Mijn ontdooide diepvriesvoer (buffalo’s en pinky’s) werd niet naar omgekeken. Het voeren ging goed en gooide er elke dag wat zelf gevangen sprinkhanen in de volière. Dit was een ware gebeurtenis en werd met luid gejodel ontvangen en gevoerd aan de jongen. Mijn pop Schama moest in vele gevallen het onderspit delven, daar de Buulbuul’s de sprinkhanen al in de lucht opvingen. Na 6 dagen heb ik de jongen geringd met 3,5mm en dat ging goed, hoewel dit moeilijker was dan bij mijn Schama’s. Pycnonotus leucotis
Na nog eens 12 dagen vlogen de jongen uit en ging dit gepaard met veel opwinding bij de ouder vogels. Helaas heeft één jong het niet gehaald en lag dood op de grond. De twee andere vonden hun weg in de volière van 2 x 3 x 2,20m en zaten rustig op een stok of tussen de vegetatie te wachten op hun volgende maal. Het is tevens leuk om te zien dat deze vogels ook veel vruchten eten, want na een aantal dagen werden de jongen ook gevoerd met appel en banaan. Pycnonotus leucotis
Ik kan deze vogels iedereen aanbevelen die van vrolijke en niet agressieve volière bewoners houdt. Mijn ervaring is dat het kweken van Witoor Buulbuul’s met de juiste voeding in een redelijk ruime volière voor iedereen mogelijk is.
Pycnonotus leucotis
Pycnonotus leucotis
Pycnonotus leucotis
Pycnonotus leucotis
Pycnonotus leucotis
Pycnonotus leucotis