Spizixos semitorques

Spizixos semitorques - Vinksnavelbuulbuul, Gekraagde vinkbuulbuul - Collared Finchbill - Halsbandb├╝lb├╝l

Spizixos semitorques

Diversen:

Vooral een fruiteter, de Vinksnavelbuulbuul eet ook insecten en soms zaden. De vogels zijn meestal monogaam , de vrouwtjes bouwen nesten in bomen om hun eieren te leggen.

Bekijk bij mijn buulbuuls de fokresultaten die ik bereikt heb met deze vogels.

Spizixos semitorques

Fokverslag Vinksnavelbuulbuul - Spizixos semitorques - Door: Sjaak Verstappen

In november 2006 kwam ik in het bezit van de vinksnavelbuulbuul het was een laat jong. Na het seksen bleek het een pop te zijn, ik dacht van daar haal ik wel even een man bij maar dat viel tegen na dat ik een advertentie had gezet op diverse vogelsites kreeg ik alleen maar het bericht, als je een man heb gevonden en dan ook nog jongen kweek of dat ik dan even zou willen bellen voor te ruilen. In maart kreeg ik dan toch nog van iemand uit Tilburg bericht, hij had nog een man alleen zitten en wilde die wel verkopen je begrijpt wel de koop was snel geregeld.

Tussen man en pop klikte het goed. In juni werden er twee eieren gelegd mijn trots was groot, helaas ze waren onbevrucht ik denk omdat het een late pop was.
Half juli waren er 2 eieren, 13 dagen later 2 jongen. Man en pop voerden goed, 5 dagen later geringd alles ging goed maar de achtste dag kwam ik van het werk thuis en ik hoorde aan de vogels al dat er iets mis was en ja hoor er lagen twee dode jongen in het nest nog warm waarom? Ik weet het niet.
Ik denk zelf stress met de anderen vogels wat mij in de foktijd namelijk opviel is dat elke vogel met een zwarte kop bv goudvink zwartkop en groenvink tuinfluiter aangevallen werd door de vinksnavelman dus heb ik voor 2008 een nieuw onderkomen gemaakt 4 meter lang 1 meter breed 2 meter hoog en nu maar wachten op het nieuwe fokseizoen.
De voeding is vruchtenpate een beetje grof hartvoer en veel fruit en zeker over rijpe peren daar zijn ze gek op, verder nog meelwormen, pinkie`s en af en toe wat sprinkhanen.

Spizixos semitorques
Spizixos semitorques
Spizixos semitorques
Spizixos semitorques
Spizixos semitorques
Spizixos semitorques