De homa is een vogel uit de Perzische mythologie en geldt nog steeds als een van de nationale symbolen van het huidige Iran. Deze fictieve vogel staat tegenwoordig afgebeeld op de vliegtuigen van de luchtvaartmaatschappij Iran Air, die in de volksmond ook wel ‘homa’ genoemd worden. Voorts staat de mythische vogel met uitgestrekte vleugels centraal in het nieuwe wapen van Oezbekistan, waarbij het dier symbool staat voor geluk, vrede en het streven naar vrijheid.

Persepolis

Tussen de overgebleven ruïnes van de oud-Perzische stad Persepolis, die omstreeks het jaar 500 voor onze jaartelling gesticht werd door koning Darius I, werd in het verleden een gigantisch beeld van de homa gevonden. Dit beeld toont enige gelijkenis met de griffioen, een andere mythische vogel die in het Westen meer bekendheid geniet.

De onbereikbare vogel

Volgens diverse oud-Perzische overleveringen is de homa een vogel die eindeloos – zowel in ruimte (oneindig hoog) als in tijd (eeuwig) – in de lucht vliegt, waarbij hij/zij nooit de aarde zal raken. Bovendien houdt het dier zichzelf in leven door als een vuurvogel uit zijn/haar eigen as te verrijzen. De oude Ottomaanse dichters beschreven de ‘onbereikbare’ homa als een vogel uit het Paradijs.

Recommended Posts