Papegaaiduikers zijn prachtige vogels die voornamelijk in het Arctische deel van de Atlantische Oceaan leven. Deze zeevogels zijn te spotten in grote kolonies op onder meer de Faeröer, de Hebriden, Spitsbergen en langs de rotskusten van Groenland, Noorwegen en IJsland, waar zich overigens de grootste kolonie papegaaiduikers bevindt.

Intelligent

Papegaaiduikers hebben een clowneske manier van voortbewegen en lijken daardoor wat stuntelig en onbeholpen, maar schijn bedriegt! Het zijn handige en zeer intelligente zeevogels, zoals hier te zien en te lezen is. De waggelende gang van papegaaiduikers zegt dan ook helemaal niets over hun karakter of de vaardigheden waarover ze wél beschikken.

Zeeduikvogels

Met hun enigszins compacte romp, korte poten, korte staart en korte vleugels zijn deze zeevogels heel goed in staat om te zwemmen en te duiken. Het zijn dan ook ware ‘zeeduikvogels’ die – eenmaal onder water – hun vleugels als vinnen gebruiken. Ze kunnen wel vijftig meter diep duiken. Het kost hen dan ook niet veel moeite om hun voedsel, dat onder meer uit schaaldieren, visjes en kreeftjes bestaat, uit het zeewater te vissen. Dankzij een soort van weerhaakjes in hun vogelbek zijn ze in staat om met hun opmerkelijke snavel tientallen visjes tegelijk uit het water halen.

Laagvliegers

Omdat de papegaaiduiker over korte vleugels beschikt is deze vogel niet in staat om urenlang hoog in de lucht te vliegen. Ze kunnen van een hoge rots vliegen om vervolgens naar beneden te suizen. Met hun snel klapperende vleugels kunnen ze daarbij een snelheid van 85 km/uur behalen. Vanwege hun hoge vleugelslag is van zachtjes of rustig vliegen dus geen sprake. Papegaaiduikers zijn echte laagvliegers die het liefst net boven het zeewater fladderen, op zoek naar voedsel.

Recommended Posts