In sommige seizoenen lijkt het of de vogels de voetbalvelden hebben overgenomen. Kraaien en andere vogels bevinden zich massaal op de voetbalvelden alsof ze klaar zijn voor de wedstrijd. Op zich natuurlijk een prachtig gezicht, maar het eindresultaat is voor de sportclub minder.

Voor de voetbalfanaten

Als je kind een voetbalfanaat is, wil hij natuurlijk graag voetballen bij de plaatselijke voetbalvereniging. Jonge voetballertjes rennen enthousiast over het veld en voor hun verjaardag zijn leuke voetbal-taarten grote verrassingen. Maar als er een wedstrijd is en ze niet goed kunnen voetballen omdat de kraaien al hun eigen wedstrijd hebben gespeeld, zijn ze minder blij. Een beschadigd veld speelt natuurlijk lang niet zo lekker als een veld wat er goed bij ligt.

Een feestmaal voor de vogels

De meldingen van vogels die een forse schade aan voetbalvelden veroorzaken komen uit het hele land. Zeker als er een zachte winter is geweest. De engerlingen zijn dan in januari al erg actief en voor de kraaien is dit smullen. Het feit dat die engerlingen en emelten zich in het voetbalveld bevinden is al vervelend, maar het wordt nog vervelender als de kraaien er massaal op af komen. Ook kauwen en roeken spelen graag een potje mee als het om de engerlingen gaat. De engerlingen zijn eiwitrijk voedsel. Ook spreeuwen en scholeksters pikken de engerlingen, maar zij brengen minder schade aan het grasveld.

Flinke schade aan de grasmat

Een kraai heeft een goed geheugen en weet precies dat er in dat jaargetijde op de groene voetbalvelden een lekker hapje te halen valt. Zodra ze aan hun poten voelen dat er iets onder de grond beweegt, gaan ze pikken naar voedsel. Het resultaat zijn losliggende zoden en flinke gaten in de grasmat. Je kunt je voorstellen als er een flink team kraaien op het veld tekeergaat, dat de grasmat daar niet beter van wordt.

Wat kun je eraan doen

Bestrijden met chemische middelen is niet toegestaan. Gelukkig maar, want dat is zowel voor de kraaien als voor de voetballers geen gezonde optie. Ook biologisch bestrijden met aaltjes is in dit geval niet effectief. Probeer de schade gewoon zo snel mogelijk te herstellen en de mat te rollen zodat hij harder wordt. Verder kan er weinig aan gedaan worden. Die overwinning hebben de kraaien dus al binnen.

Recommended Posts