In het kader van bijzondere vogelsoorten mag een artikel over flamingo’s niet ontbreken op deze website over vogels van heinde en verre. Hoewel flamingo’s in Nederland enkel in dierentuinen kunnen worden gespot, weten de meeste mensen – zelfs kleine kinderen – dat deze grote vogels getooid zijn in een prachtig roze verenkleed, waarbij de kleur kan variëren van dof roze tot felgekleurd rood roze.

Roze wolk

Flamingo’s worden over het algemeen met liefde en romantiek in verband gebracht. Zo worden posters waarop flamingo’s staan afgebeeld vaak aangetroffen in de woningen van pas getrouwde stellen. Met behulp van deze fraaie wanddecoraties wordt een romantische sfeer in huis gecreëerd die de ‘roze wolk’ van de bewoners als het ware extra benadrukt. Naast de lieftallige flamingo posters zijn er uiteraard ook posters te verkrijgen waarop andere vogels staan afgebeeld, zoals de uil en de pauw.

Steltlopers

Flamingo’s leven langs de kust van de Middellandse Zee en op de kuststroken van het Afrikaanse continent. Ook komen ze voor in grote delen van Zuid- en Midden-Amerika. Net zoals lepelaars, ooievaars en reigers behoren flamingo’s tot de steltlopers: hun lange poten stellen hen in staat door het water te baden, op zoek naar prooidieren. Voorts zijn flamingo’s echte waadvogels: ze beschikken over een lange hals en een lange snavel waarmee ze hun prooien, waaronder zeepieren, schelp- en schaaldieren, gemakkelijk uit het zand kunnen halen.

Stabiel op één poot

Wanneer flamingo’s niet door het water baden op zoek naar zee voedsel, dan staan ze het liefst gedurende lange tijd stil op één poot, waarbij de andere poot opgeheven blijft. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze bijzondere vogels stabieler staan op één poot dan op twee poten. Het schijnt namelijk dat het staan op twee poten meer spieractiviteit vergt, terwijl ze staande op slechts één poot een passieve houding kunnen aannemen die hen de noodzakelijke rust verschaft.

Recommended Posts