De allermooiste vogels vind je in de tropen. Geen wonder dat veel posters van vogels paradijsvogels, papegaaien, honingeters en andere kleurrijke fladderaars tonen. Maar ook Nederland heeft een paar eersteklas gevederde kandidaten om aan de muur te hangen. Dan zijn deze vogels de moeite waard om er foto’s van uit te laten printen!

IJsvogel (Alcedo atthis)

Een klein vogeltje dat bij het water te vinden is en door de gelukkige vogelaar zelf gespot kan worden. De ijsvogel onderscheidt zich door zijn unieke torpedovorm die het dier toestaat om diep in het water te duiken, en door de prachtige tekening van een roestbruine buik met parelachtige diepblauwe veren op de rug.

Vlaamse gaai (Garrulus glandarius)

Zo lelijk als het gekrijs van de Vlaamse gaai is, zo aantrekkelijk is de zachte pasteltint afgewisseld met zwart-witte tekeningen en blauwe schubben op de vleugels. Terwijl de meeste andere kraaiachtigen een somber zwart verenkleed hebben, is een foto van de speelse Vlaamse gaai een plekje aan de muur meer dan waard.

Fuut (Podiceps cristatus)

De kuif en de leeuwachtige ‘manen’ van deze watervogel maken de fuut een bijna on-Nederlands mooie diersoort. Het sterke contrast van zijn zwart-witte kop met de oranje wangen spreken ook tot de verbeelding, net als de ingewikkelde balts – waardoor een verliefd futenpaartje met gebogen halzen in een perfect symmetrische hartvorm kan worden gefotografeerd.

Havik (Accipiter gentilis)

De krachtige havik werd vroeger door edelen gebruikt als afgerichte roofvogel die hazen en duiven sloeg. Deze fijn gestreepte jager is dan ook woest, dapper en indrukwekkend: met zijn enorme klauwen en vlijmscherpe snavel is deze bosbewoner onze eigen inheemse arend en doet het uitstekend in een fotolijst met andere imposante bosdieren.

Ben je dol op onze eigen natuur? Je kunt al je natuurfoto’s in decoratieve fotolijsten samen brengen op je muur – webshop BGA.nl heeft een ruim assortiment moderne lijsten. Of, als je het nog groter wilt aanpakken, blader dan eens door de posters met vogels en andere dieren van deze webshop. Je kunt daar zelfs je eigen foto laten uitvergroten tot een poster op maat!

Ooievaar (Ciconia ciconia)

Eén van de grootste vogels van de Lage Landen. De ooievaar is bekend van het verhaaltje dat hij kinderen zou afleveren bij aanstaande ouders, maar ook zonder die folklore is een groot formaat foto van deze indrukwekkende weidevogel een sieraad aan de wand, zeker in een landelijk interieur.

Winterkoninkje (Troglodytes troglodytes)

Eén van de vogels die wij heel duidelijk associëren met een bepaald seizoen. Iedereen heeft wel eens een winterkoninkje gezien, en wat het vogeltje mist aan formaat, maakt het goed aan schattigheid: kijk maar naar het bolle lijfje, de kraaloogjes en het opgewipte staartje. Zo’n beestje wil je toch meteen aan de muur hangen?

Zeearend (Haliaeetus albicilla)

Na een afwezigheid van meerdere eeuwen is deze gigantische roofvogel (ook wel bekend als ‘vliegende deur’!) eindelijk weer inheems. Van deze vis- en aaseter broeden er inmiddels weer zo’n 100 exemplaren in Nederland. Voor de liefhebbers van ruige, oorspronkelijke natuur is een grote foto of op maat gemaakte poster van dit dier een must have.

Roodborstje (Erithacus rubecula)

Het gewoonste vogeltje bewaren we voor het laatst: roodborstjes zijn, als je tuin groter is dan een postzegel, eigenlijk niet te missen. Een heel gewoon vogeltje dat er toch prachtig uitziet en door zijn levendigheid een eigen persoonlijkheid bezit. Leuk voor in de kinderkamer als hij even niet live in de tuin te bewonderen is!

Recommended Posts