Er zijn ontzettend veel verschillende vogels in de wereld en daarbij zitten bijzondere exemplaren. Voor veel mensen staan afbeeldingen van vogels symbool voor een gevoel. Sommigen zijn universeel en andere zijn persoonlijk.

Vogels en hun symboliek betekenis.

De vogel in zijn algemeen wordt vrijwel door iedereen geassocieerd met vrijheid. Mensen die dit gevoel van vrijheid willen uitstralen, zie nogal eens in kleding met een vogel erop afgebeeld. Met name op T-shirts zie heel regelmatig vogels maar ook hele chique feestjurken kunnen voorzien zijn van een vogelprent. Voor de meer exotische feestjurken zijn dit over het algemeen flamingo’s en papegaaien. Deze worden vooral gebruikt bij zomerse feestjurken omdat tropische vogels bij warm weer horen.

De duif is wereldwijd bekend als de vredesduif en daarvan zijn er legio verschillende afbeeldingen in de omloop. Organisaties die zich inzetten voor de wereldvrede maken regelmatig gebruik van de vredesduif voor hun logo. En ook op feestjurken ziet men regelmatig een afbeelding van de duif. Feestjurken met een donkere achtergrond en geborduurde vogels erop zijn erg elegant.

Onder de mensen die van tatoeages houden en erg begaan zijn met de wereld ziet men de vredesduif regelmatig voor eeuwig vastgelegd op het lichaam. Bij een dergelijke tatoeage hoeft niemand te vragen waar het voor staat of wat de drager van de tatoeage ermee wil zeggen.

Gieren en raven worden ook veel voor tatoeage gebruikt. In dit geval gaat het echter om een veel donkere associatie. Deze vogels worden gekoppeld dood, verderf en horror. In heksenfilms komt het bijvoorbeeld veel voor dat een heks op een bezemsteel vliegt met een raaf op haar schouder. Daarom wordt de raaf verbonden aan donkere magie.

De betekenis van een vogel afbeelding is niet overal en in elke periode hetzelfde. Zo staat de uil van oudsher in het Christenlijk geloof voor dood en duister. Tegenwoordig is de uil voor meer mensen een symbool van wijsheid geworden. Dit is ontstaan in Griekenland waar de uil symbool stond voor Athena, de godin van de wijsheid.

In de spirituele wereld zijn er veel meer ‘gewone’ vogels waar een diepere betekenis aan verbonden wordt. De spirituele helers gaan ervan uit dat sommige mensen bepaalde vogels meer zien dan anderen omdat dit type vogel de persoon iets wil vertellen. De vogels brengen een boodschap van boven voor degene die daar open voor staan. Van allerlei verschillende vogels zijn er hangertjes te koop voor aan een ketting, waar die persoon dan steun en wijsheid uit kan halen.

Voor ons mensen zijn vogels zo bijzonder omdat ze kunnen vliegen en dat vliegen symboliseert vrijheid en lichtheid. Er zijn veel mensen die als ze zouden moeten kiezen welk dier ze konden zijn, voor een vogel zouden kiezen. Het vliegen wordt beschouwd als het ultieme vrijheidsgevoel waarnaar men verlangt.

Om deze reden worden mensen vaak blij van het kijken naar vogels. Daarnaast zijn er onder de vogels soorten met prachtige felle kleuren en zien sommige vogels er erg komisch uit zodat bijvoorbeeld het koolmeesje of de hop. Deze vogels worden vanwege hun komisch uiterlijk regelmatig nagebootst in strips en tekenfilms. De gier wordt in deze animatie afbeeldingen dan weer gebruikt als de kwaadaardige tegenhanger van de goedaardige hoofdrolspelers.

Recommended Posts