Bij de ingang van Kasteel de Haar, gelegen in de provincie Utrecht, bevinden zich enkele beelden van dieren. Het betreft twee leeuwen en een griffioen die het kasteel dienen te bewaken tegen indringers en andere ongewenste bezoekers.
Het is niet geheel toevallig dat de griffioen de beide leeuwen terzijde staat: deze mythische vogel staat van oudsher bekend als bewaker van kostbare schatten, zoals goud en edelstenen. Volgens overleveringen was de griffioen zelfs in staat om goudzoekers te verslinden.
Zoals het beeld bij Kasteel de Haar goed laat zien, is de griffioen zowel een vogel als een leeuw: het dier heeft de kop, de snavel en de vleugels van een adelaar en de romp en poten van een leeuw. Kortom, de koning van de lucht (de adelaar) en de koning van het land (de leeuw) zijn beiden verenigd in dit fictieve dier, dat daardoor over een vorstelijk vermogen – macht en kracht – beschikt.
Beelden van griffioenen zijn met name aangetroffen bij de tempels van de Griekse zonnegod Apollo – de griffioen was een attribuut van Apollo – en later in de Middeleeuwen symboliseerde de griffioen zowel de wereldlijke als de geestelijke heerschappij van de kerk en werden talloze kloosters en kerken versierd met sculpturen van deze vogels.